Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie poleca Gazetę Banku Żywności pt. „Kromka Chleba". Główną ideą jest pomoc w zrozumieniu misji przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz metodom ograniczenia zjawiska niedożywienia i głodu.
Szczególną uwagę pragniemy zwrócić na teksty poświęcone Europejskiemu Programowi Pomocy Żywnościowej 2014 – 2020, który w nowej edycji pokazał, że pomoc żywnościowa uzupełniona działaniami dodatkowymi w formie warsztatów kulinarnych, dietetycznych i ekonomicznych może być początkiem ścieżki aktywizacji oraz skutecznym narzędziem wzmocnienia samodzielności i kompetencji osób zagrożonych deprywacją.
Kolejne etapy tej ścieżki, jakie zaoferuje Europejski Fundusz Społeczny, pozwolą tym osobom uzyskać rozmaite umiejętności, które z pewnością poprawią ich sytuację na rynku pracy, na co wszyscy możemy mieć wpływ.
Informacja tego typu będą przydatne również podmiotom aplikującym o środki EFS, w szczególności w ramach Konkursu nr RPLU.11.01.00-IP.02-06-001/15.